PRIMARIA COMUNEI PIETROSANI

SARBATORI LOCALE

    COMUNA PIETROSANI  - JUDETUL  TELEORMAN

    AREAL DE CONSERVARE SI PASTRARE A TRADITIILOR, OBICEIURILOR, MESTESUGURILOR SI A ALTOR ELEMENTE CARE DEFINESC PATRIMONIUL IMATERIAL

    Caminul cultural din comuna Pietrosani, judetul Teleorman a fost infiintat ca institutie culturala in data de 22 ianuarie 1939 de catre o mana de intelectuali patrioti si gospodari ce traiau pe aceste meleaguri, avand nenumarate obiective culturale, distractive, informative etc.

    Biroul de conlucrare al caminului era format din urmatorii membrii:
 • Presedinte de onoare d-l MARIUS CONSTANTINESCU administrator al Fermei de stat Pietrosani, consilier al Ministrului Agriculturii si Primar al comunei Pietrosani;
 • Presedinte activ dl. THEODOR  POPESCU, directorul Scolii Primare de baieti "Barbu Dimitrie Stirbei" fost revizor scolar al judetului Vlasca;
 • Vicepresedinti:
  • preot Dumitru Tudor,
  • Stancu Voinea, presedintele Oborului de cereale
 • Director al Caminului Cultural d-l invatator Traian Enea comandant premilitar, locotenent rezervist;
 • Secretar dl. Florea Zalana cerealist
 • Bibliotecar dl. Chiru Ocnasu invatator
 • Casier - Dl Petre Duruian, preceptor absolvent al Scolii de notari

    Caminul cultural mai era condus si de catre un sfat de conducere, din care faceau parte si alte personaje importante si notabilitati ale comunei printre care doctorul Constantin Enescu - fratele actorului Marcel Enescu de la teatrul National Bucuresti, preotii Florea Petrescu si Dumitru Tudor, plutonier major Calin Constantin comandantul plutonului de graniceri, plutonier Popescu Mihai, seful postului de jandarmi Petre Scarlat industrias constructor de mori, investitor si rentier de asociatie, comerciantii Petre Oprea (Scardas) si Gheorghe Parvu, Ion Radulescu industrias, invatatoarele Iulia Sfeatcu si Florica Eana si altii, in total 28 membri.
    Caminul cultural a fost botezat cu numele marelui nostru aviator erou "Aurel Vlaicu".
    Din pacate in acelasi an la 1 septembrie 1939 a inceput cel de-al doilea razboi mondial si pentru cativa ani muzele au tacut, la fel si Caminul nostru care se nascuse sub auspicii atat de rodnice iar primul sau director Traian Enea isi pierde viata in chip eroic pe campul de lupta devenind mare erou national gratulat cu merite deosebite de catre statul roman.
    Primul local al Caminului a fost un local al Scolii inchiriat postului de Jandarmi pana in acel an si a avut o sala de festivitati, o biblioteca si o cabina pentru actori.
    Ulterior sediul caminului cultural a fost mutat in localul fostului grajd boieresc al printului Barbu Dimitrie Stirbei, unde se instalasera atelierele Scolii de Menaj.
    Cladirea destul de incapatoare si chiar impozanta pentru acele vremuri, a fost apoi modernizata de catre alti directori vrednici ca Dumitru Atanasiu si Ioan Budrinca care au construit aici si un grup electrogen, un cinematograf si o statie de radioamplificare care transmitea emisiuni la difuzoarele din comuna tot de ei instalate la sosea. Pe langa camin s-a infiintat si un club unde tineretul si elevii jucau sah, table, billiard si tenis de masa si unde taraful de lautari si artisti amatori faceau repetitii si unde erau primiti si actorii si artistii renumiti care faceau turnee la Pietrosani.
    Dintre acestia putem exemplifica pe actorii Fanica Luca - naist renumit, Maria Lataretu, Rodica Bujor, Maria Ciobanu, Ioan Dolanescu, Marinica Iordache, Dem Radulescu - Bibanu; sa tot dadeau aici spectacole de succes caravanele cinematografice.
    Scoala prezenta numeroase spectacole bine pregatite, aici aveau loc numeroase concursuri artistice intre localitatile din acest areal.
    La concursurile artistice caminul cultural Pietrosani a repurtat numeroase si rasunatoare succese pe care le vom enumera mai departe.
    La aceste succese au contribuit cativa directori de Camin Cultural harnici si destoinici ca:
 • Dumitru Atanasiu,
 • Ioan Budrinca,
 • Virginia Budrinca,
 • Petre Tena,
 • Sarbu Magdalena,
 • Tudor Sivu s.a.

    Iata cateva din aceste succese:
 • locul 2 in 1964 si locul 3 in 1966 pe tara la taraful de lautari, avand dirijor pe renumitul lautar Stan C Stan
 • locul 1 pe tara obtinut in 1967 de catre rapsodul popular Stefan Mocanu
 • nenumarate locuri I obtinute in cadrul concursurilor Regiunii Bucuresti de catre taraf si dansatori intre anii 1966-1968.
 • participarea la succesul regiunii Regiunii Bucuresti in cadrul "Dialogului la distanta" cu formatia regiunii Oltenia in anul 1967
 • Din 1968 pana in anul 1972 participarea in formatia artistica a judetului Teleorman, care a obtinut an de an locul I in cadrul festivalului Orasului Dunarean;
 • locul I pe tara si medalia jubiliara de aur "23 August 1944-1974" la concursul Formatiilor teatrale si musical - coregrafice de actori de la orase si sate (locul II si medalia de argint judetul Caras Severin si locul III si medalia de bronz - judetul Constanta), director de camin Cultural, Tudor Sivu, primar Marcea Spiru, viceprimar Minu Batranu. Ulterior si pana in prezent activitatea Caminului Cultural s-a diminuat tot mai mult iar in prezent este aprope zero, ca urmare a disparitiei sediului (avariat la cutremurul din 1977 iar apoi demolat) si chiar a postului de director de camin cultural.
    Totusi activitatea cultural folclorica s-a derulat episodic atat prin traditiile locale manifestate mai pregnant cu ocazia sarbatorilor de iarna, desfasurat de copii si de catre colindatorii juni ai comunei care merg cu colindatul, plugusorul sau capra.
    In aceeasi perioada mai ales dupa revolutie ,profesorul pensionar Tudor Sivu membru al Asociatiei Folcloristilor si Etnografilor Teleormaneni a fost invitat la manifestarile judetene legate de festivalul de folclor "Pe deal la Teleormanel" pentru a face mai multe expuneri legate de folclorul local si mai ales de obiceiul colindatorilor .Cu acesta ocaziei a inceput o colaborare si cu renumitul interpret Liviu Vasilica, soldat ulterior cu invitarea colindatorilor pietrosaneni la manifestarile ocazionale de la Prefectura Judeteana si chiar la realizarea unor turnee ale colindatorilor nostri la diferite festivaluri ca cele de la Braila, Draganesti Olt si  sala Odeon Bucuresti.

    Vatra folclorica Pietrosani - Teleorman este o vatra milenara foarte puternica si activa cu o traditie deosebita care acum tinde sa se naruie precum un palat ilustru cazut in uitare. Trebuie aprinsa din nou flacara in acesta vatra; ar fi un mare pacat pentru acest colt de tara unde Pietrosani a stralucit intotdeauna cu mindrie.

    Mentionam ca Primaria Pietrosani are trimis la Ministerul Culturii o cerere pentru construirea unui nou camin cultural si asteptam cu nerabdarea realizarea proiectului.                      
   
    Prof Tudor Sivu